Tesla Motors zorgt voor een revolutie in groene stroom, ook in je huis!

Tesla Motors is het bedrijf die het concept van elektrische wagens naar een hoger niveau tilde. Hun kracht: de batterijen. In tegenstelling tot andere autobouwers gebruikt Tesla duizenden kleine batterijcellen die resulteren in een grote batterij die langer meegaat, betrouwbaarder is, en sneller oplaadt. In 2014 besliste Tesla om hun technologie open source te maken, in de hoop om autobouwers te overtuigen om meer en betere elektrische wagens te produceren, wat op zich reeds een ongezien concept was. Ze gaan echter dit jaar nog een stap verder en zorgen eigenhandig voor een manier om de volledige planeet (!) de mogelijkheid te geven om over te stappen op hernieuwbare energie.

Batterijen in je huis: Tesla Powerwall

Elon Musk, COE van Tesla Motors, kondigde vorige week de Tesla Powerwall aan, een batterij voor je huis. Het concept is simpel: Hang een batterij aan de muur, sla energie op wanneer het goedkoop is, en laat de batterij het huis van stroom voorzien als de stroomprijs duur is.

De Powerwall kan je huis van stroom voorzien
De Powerwall kan je huis van stroom voorzien

Een praktisch voorbeeld: een gezin met zonnepanelen zal overdag veel stroom produceren, en deze doorverkopen aan de energie maatschappij (want er is geen manier om deze stroom op te slaan). ‘s Ochtends en ‘s avonds, wanneer het stroomverbruik in theorie hoog is, zal dit gezin stroom aankopen van de energie maatschappij, omdat de zonnepanelen nog niet genoeg stroom leveren.

Solar Graph
Overdag is het stroomverbruik het laagst

Hier wil Tesla verandering in brengen. Met Powerwall biedt het bedrijf een mogelijkheid om de zonneenergie gedurende de dag op te slaan en op piekmomenten te verbruiken.

Werkt dit nu enkel voor gezinnen met zonnepanelen? Uiteraard niet. De Powerwall kan eveneens stroom opslaan van andere bronnen, op welbepaalde tijdstippen. Bijvoorbeeld ‘s nachts, wanneer elektriciteit goedkoper is.

Verder werkt het apparaat ook als noodvoorziening, bijvoorbeeld wanneer de stroom uitvalt.

Een paar cijfers

Tesla brengt initieel 2 Powerwall versies voor gezinnen op de markt: Een 7kWh versie, en een 10kWh versie. Concreet betekent dit dat deze apparaten respectievelijk 7kWh en 10kWh aan stroom kunnen opslaan.

Gemiddeld verbruik per apparaat
Gemiddeld verbruik per apparaat

Zo kan de kleinste Powerwall je laptop 140 uur lang van stroom voorzien, of je flatscreen TV 70 uur lang. Uiteraard kunnen er meerdere Powerwalls gebruikt worden per huis.

Fossiele brandstoffen verbannen is natuurlijk een heel erg ambitieus plan, maar volgens Tesla is dit niet zo heel erg ver van ons vandaan: 160 miljoen van deze Powerwalls zijn ‘voldoende’ om de hele stroomvoorziening van de Verenigde Staten te doen overschakelen om volledig hernieuwbare energie, terwijl met 900 miljoen units de hele wereld (!) kan overschakelen.

Goed concept, maar wat nu?

Our goal is to fundamentally change the way the world uses energy – Elon Musk, Tesla Motors CEO

Er bestaan reeds batterijen in deze categorie, maar deze zijn zwaar, log, niet gemakkelijk in gebruik en verschrikkelijk duur. Daar brengt Tesla verandering in door zijn bewezen technologie, gebruikt in hun autobatterijen, naar je huis te brengen.

Hoewel de Powerwall betrekkelijk goedkoop is ($3.000 – $3.500), kan de productiekost voor de batterijen nog een stuk naar omlaag. Daarom zal Tesla, net zoals met hun elektrische wagens, voornamelijk eerst inzetten op early adopters en bedrijven. De inkomsten hiervan zal het bijgevolg inzetten om de productiekost naar omlaag te halen, waardoor Powerwalls breder inzetbaar zijn, en voor de meeste gezinnen betaalbaar zouden moeten worden.
Verder heeft Tesla ook een aantal modellen die het kan inzetten bij nutsbedrijven, waardoor ook zij voordeliger (en groener) stroom gaan gebruiken.

Hoewel het concept nog in zijn kinderschoenen staat, en ook initieel gericht is op de Amerikaanse markt, is het iets om in de gaten te houden. Getuige daarvan zijn de cijfers die ik hierboven aanhaalde, waardoor – mits een beetje goede wil van alle partijen – het verbruik van fossiele brandstoffen tot het verleden kan behoren.

Wordt zeker en vast vervolgd…

Kleine voetnoot: Het hele Tesla Powerwall evenement werd van stroom voorzien door deze Powerwalls, geen enkele fossiele brandstof werd gebruikt om energie te leveren.

Article by DeBroin

Please feel free to leave feedback or a comment!

Leave a Reply